Suoraan sisältöön

Valon kaupunki 2014 -tapahtuman ohjelma

Valon kaupunki 2014 -tapahtuma järjestettiin 25.–27.9.2014.

KATSO KUVASARJAT TAPAHTUMASTA JA UUSISTA PYSYVISTÄ VALAISTUSKOHTEISTA SEKÄ VALO VIRTAA -TAPAHTUMASTA! VIDEOTALLENNE VIRTUAALINEN TANSSIJA -TEOKSESTA TÄÄLLÄ. (Kuvat ja videot päivitetty 30.9.2014)

FLOW-valokuvanäyttely
MA–LA 22.–27.9. klo 14–20

Valokuvaaja Mikko Laitisen valolaatikoihin toteutetun FLOW-valokuvanäyttelyn valontäyteiset action-kuvat tutkivat uusia keinoja tallentaa liikettä valokuvaan. Led-valopukujen avulla kuvatussa sarjassa valomaalaus ja parkourammattilaisten sulavat liikeradat yhdistyvät ja esittelevät kuvauspaikkana toimineita Kankaan tehdasalueen tiloja uudessa valossa. HUOM! Paikka vaihtunut: Kauppakeskus Tawast 2krs., Kauppakatu 33–35.

LHC Virtual Tunnel by CERN
MA–KE 22.–24.9. klo 14–20

Kansainvälisessä hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksessa CERN:issä on 100 metrin syvyydessä maan alla 27 kilometriä pitkä kiihdytinrengas, suuri hadronitörmäytin (LHC). Tule tutustumaan LHC-tunneliin, joka on CERNin Medialabin kehittämä multimediademonstraatio LHC:ssa tehtävästä fysiikasta. Lapset ja lapsenmieliset voivat tutustua hiukkasfysiikkaan hauskassa simulaattorissa, johon myös Rovio on tehnyt oman vihaisen sovelluksen. Tunnelia esittelemässä on Jyväskylän yliopiston hiukkasfyysikoita, joiden kanssa voi lähestyä luonnon pienimpiä rakenneosasia rennossa tunnelmassa. Paikka: Kauppakeskus Tawast 2 krs., Kauppakatu 33–35. Lisätietoa: www.jyu.fi/fysiikka/hiukkasenvaloa/

Kolmikulman seinä: ”Virtuaalinen tanssija” valoteos, kesto 10 min
TO 25.9. – LA 27.9. klo 20–24

Kolmikulman kauppakeskuksen julkisivu Aren aukiolla saa hetkeksi uuden muodon, kun portugalilainen Ocubo-yritys valloittaa sen tanssiaiheisella 3D-projisointiteoksellaan. Teoksessa tanssii Portugalin kansallisbaletin tanssija, joka liikekielellään herättää rakennuksen julkisivun eloon muuttaen sen ikään kuin kolmiulotteiseksi valkokankaaksi. Luonnollisesti teoksessa on myös teemaan rakennettu äänimaailma, joka täydentää visuaalisen elämyksen. Teos suunnitellaan ja rakennetaan nykytekniikan keinoin Kolmikulman julkisivun arkkitehtuuriin sopivaksi – siten tehosteet ja erilaiset geometriset muodot tuntuvat kiinnittyvän julkisivuun kuin istutettuina. Katsoja ajautuu videon myötä illuusioon, jonka aikana tuttu Kolmikulman julkisivu ei olekaan aivan tunnistettavissa.

Sokoksen seinä: Hane Aaltosen ”FFFaces kaupungin kasvot” -valoteos
TO 25.9. – LA 27.9. klo 20–24

”FFFaces kaupungin kasvot” on kaksivuotinen projisoitava sosiaalinen valotaideteos Jyväskylän kaupungin asukkaiden ja kaupungin sielunmaisemasta. Viime vuoden tapahtumassa kävi yli 120 ihmistä antamassa kasvot teokselle erityisessä kuvauspaikassa. Lopputuloksena syntyy kavalkadi erilaisia kasvokuvia, johon yhdistetään lisäksi videomateriaalia kaupunkinäkymistä eri vuodenajoilta. Teokseen kerättiin myös äänimateriaalia Jyväskylästä. Sen avulla teokseen sävellettiin siinä kuultava vuorokauden kulkua kuvaava musiikki.

”Lyhdyt”-valoteos
TO 25.9. – LA 27.9. klo 20–24

”Lyhdyt”-valoteos luo Tourujoen laaksoon kokonaisuuden, joka rauhoittaa kokijansa ja vie visuaaliselle matkalle tutussa ympäristössä. Teos koostuu 80 koristekuvioleikatusta metalliämpäristä, jotka hehkuvat maassa ja puiden oksilla täytettyinä valolla. Valonlähteenä on käytetty energiatehokkaita LED- ja energiansäästölamppuja joilla saadaan valkoista valoa eri värilämpötiloissa. Toteutus: Valoparta Oy.

"Riippuvat puutarhat" -ympäristötaideteos
PE 26.9. – SU 28.9.

Teos sijaitsee Tourujokilaaksossa, käynti Nahkurin sillan kuusikkometsän kohdalta. Maisemassa näkyy ihmisen jälki ja sinne on muokattu ympäristöä valmistamalla Riippuvat puutarhat -ympäristötaideteos. Teos on avoinna ympäri vuorokauden. Perjantaina 26.9. ympäristötaideteos valaistaan klo 19. Järjestäjä: Taito Keski-Suomi ry, Taitokeskus Aivia ja Jyväskylän käsityökoulu.

Kaupunkilaisen myrskylyhty -työpaja
PE 26.9. klo 13.00–17.30

Suomen käsityön museossa (Kauppakatu 25) järjestetään valaisintyöpaja, jonka teemana on myrsky. Materiaalina työpajassa käytetään kierrätysmateriaaleja, kuten peltiä ja lasia. Pajaan osallistuminen ei edellytä aiempaa kokemusta käsitöiden tekemisestä. Kannattaa tulla ajoissa, jotta tekemiselle jää riittävästi aikaa. Työpajamaksu on 10 euroa, se sisältää ohjauksen ja materiaalit. Ennakkotiedoista poiketen Myrskylyhty-työpajaan ei ole ennakkoilmoittautumista.

”Hiukkasen valoa” -tapahtuma
PE 26.9. klo 16–22

Jyväskylän Fysiikan laitoksen kiihdytinlaboratorio avaa ovet yleisölle. Laboratorion sydän, K130 -hiukkaskiihdytin, herää eloon valotaiteilija Kari Kolan valoa ja ääntä yhdistelevän teoksen kautta. Yleisöllä on myös mahdollisuus tutustua tutkimusryhmien toimintaan, osallistua käytännön demonstraatioihin ja keskustella tutkijoiden kanssa arkipäivän tai tiedemaailman vähemmän tunnetuista fysiikan ilmiöistä. Lisätietoja tapahtumasta antaa akatemiatutkija Janne Pakarinen, p. 040 805 4900. Paikka: Survontie 9 C. Lisätietoa: www.jyu.fi/fysiikka/hiukkasenvaloa/

”Valo Virtaa” -tapahtuma
PE 26.9. klo 20

Perinteinen koko perheen tapahtuma Tourujoen Kinakujan ja Nahkurin silloilla tarjoaa huikean elämyksellisiä hetkiä, kun sadat valoteokset lipuvat yläjuoksulta virran vieminä kohti Jyväsjärveä. Ohjelmassa on Taito Keski-Suomi ry:n, Taitokeskus Aivian ja Jyväskylän käsityökoulun sekä eri yhteistyötahojen valmistamia valoinstallaatioita, äänimaailmaa ja tanssiteoksia. Ulkotulet valaisevat rantaviivaa. Tapahtuma kestää noin tunnin.

”Tourujoen yö” -tapahtuma
LA 27.9. klo 17–22

Tourujoen Yö on koko perheen kulttuuritapahtuma, jossa valo, kestävä kehitys ja kansalaistoiminta kohtaavat. Vuorossaan kolmatta Tourujoen Yötä vietetään Jyväskylän Kansalaistoiminnankeskus Mataran ja Tourujoen ympäristöstä sekä Jyväskylän Kankaan alueella. Tourujoen Yö on jälleen tulvillaan elämyksiä, esityksiä ja toimintaa. Basaarialueella voi lettujen ja eksoottisten herkkujen maistelun lomassa tehdä mukavia löytöjä kojuja kierrellen. Järjestäjänä on Kansalaistoiminnankeskus Matara, Matarankatu 6. Lisätietoja ja tarkempi ohjelma: http://matara.fi/tourujoen-yo/.

Pimé Café -kahvila
LA 27.9. klo 17–22

Keski-Suomen näkövammaiset ry:n toteuttama Pimè Cafè järjestetään nimensä mukaisesti täysin pimennetyssä tilassa, jossa asiakkaille on tarjolla kahvia, teetä, mehua sekä pientä suupalaa vapaaehtoista maksua vastaan. Oppaina ja tarjoilijoina kahvilassa toimivat näkövammaiset. Heille tilanne on tuttu, joten asiakkaat saavat pimeästä huolimatta turvallista ja hyvää palvelua. Haista, maista, kuule ja tunne mieleenpainuvasti, millaista on elää pieni hetki sokean arkea. Paikka: Matara, Matarankatu 6.

”Syysyön juoksu”
LA 27.9. klo 18.30 alkaen

Tunnelmallinen Syysyön juoksu järjestetään toista kertaa Jyväskylässä. Voit valita matkoista 5 kilometriä, 10 kilometriä tai puolimaratonin, jotka kiertävät upeasti valaistuja kohteita Jyväsjärven rannalla sekä keskusta-alueella. Reitin varrella on paljon nähtävää ja taukopaikalla herkullista maisteltavaa. Osallistumismaksu alkaen 30 euroa, sisältää kartan, tarjoilut ja ohjelman. Lähtöpaikka Matarasta, Matarankatu 6. Lisätiedot ja ilmoittautuminen www.funkyfit.fi/syysyonjuoksu. Puhelin 044 050 0238. Järjestäjänä Funky Fit Oy.

Valoajo
LA 27.9. klo 19.30–21.00

Valoajo on ohjattu kevytvauhtinen pyöräretki valojen kanssa Jyväsjärven ympäri. Matka noin 20 km ja kesto puolitoista tuntia. Osallistuminen on ilmaista ja kaikille avointa, varusteiksi tarvitaan fillari ja tietysti ne valot. Osallistujien kesken arvotaan pyöränvaloja! Valoajo aloittaa Jyväskylän Pyöräilyseuran Valot on! -kampanjan. Lähtöpaikka: Matarasta, Matarankatu 6. Lisätietoja www.jyps.fi.

Valon kaupungin opastetut kävelykierrokset

Opastettu Valon kaupunki -kävelykierros Lutakon valaistuskohteille ja LED-puistoon ke 24.9. klo 20

Kaikille avoimella kävelykierroksella tutustutaan Lutakon alueen upeisiin valaistuskohteisiin ja katsastetaan Lutakon LED-puiston valaisimet. Lähtö klo 20 Lutakonaukiolta, kokoontuminen Sokos Hotel Paviljongin edustalla. Kävelykierroksen vetää valaistussuunnittelija, Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen, kesto enintään puolitoista tuntia. Osallistuminen on maksutonta eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Lisätiedot: Annukka Larsen, p. 040 740 4717, annukka.larsen@jkl.fi

Opastettu Valon kaupunki -kävelykierros Äijälänrannan asuntomessualueelle to 25.9. klo 20

Kaikille avoimella kävelykierroksella tutustutaan Äijälänrannan alueen valaistuskohteisiin ja älykkääseen valaistuksen ohjaukseen. Lähtö klo 20 Äijälänrannantien päässä rannassa olevalta parkkialueelta. Kävelykierroksen vetää valaistussuunnittelija, Valon kaupunki -koordinaattori Annukka Larsen, kesto enintään tunnin. Osallistuminen on maksutonta eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Lisätiedot: Annukka Larsen, p. 040 740 4717, annukka.larsen@jkl.fi

Valon kaupungin uudet pysyvät valaistuskohteet

Puistokoulun julkisivuvalaistus
Lutakon sataman puistovalaistus
Lutakon aukion valaistuksen viimeistely
Länsi-Päijänteentien kiertoliittymän valaistussaneeraus
Ylä-Ruthin ravintolan julkisivuvalaistus
Äijälänrannan alue- ja kohdevalaistus
Viljasenpuiston valaistus

Uudet taideteosten valaistukset:
Seppo Uuranmäki: Kouraisu (Korpilahti)
Elisa Lientola: Alku (Äijälänranta)
Pekka Jylhä: Puutarhurin taivas (Äijälänranta)

Lisätietoa kohteista täältä.

Lisätietoja Valon kaupunki 2014 -tapahtuman ohjelmasta: Valon kaupunki -koordinaattori Jani Ruotsalainen, p. 0400 642 364, jani.ruotsalainen[at]jkl.fi

Päivitetty 1.10.2014. Pidämme oikeuden muutoksiin.

Jyväskylä

Valon kaupunki

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2019 • Sivun alkuun